Nieuwe wetenschappelijk onderzoek toont de impact van netwerkzorg voor chronische patiënten aan

Read Time:2 Minute, 11 Second

Harderwijk, 19 augustus 2024Essenburgh Research & Consultancy heeft vandaag de resultaten gepubliceerd van een wetenschappelijk onderzoek naar de impact van integrale netwerkzorg voor patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 (DMT2), hart- en vaatziekten (HVZ), en chronische luchtwegaandoeningen (CLA).

In de publicatie, getiteld “Effectiveness of Integrated Care for Diabetes Mellitus Type 2, Cardiovascular and Chronic Respiratory Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis“, hebben de onderzoekers data uit 54 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met in totaal 12.976 chronische patiënten geanalyseerd. Het Regenboogmodel voor Integrale Zorg is gebruikt om de impact van geïntegreerde zorg op verschillende gezondheidsuitkomsten te evalueren.

Belangrijkste bevindingen:

  • Sterfte: De studie laat zien dat geïntegreerde zorginterventies het sterfterisico met 40% kunnen verminderen bij patiënten met HVZ, vergeleken met de gebruikelijke zorg.
  • Kwaliteit van leven: Patiënten met DMT2 en HVZ die geïntegreerde zorg krijgen, ervaren een duidelijke verbetering in hun levenskwaliteit, lichamelijk en mentaal functioneren, en hun zelfmanagementvaardigheden.
  • Bijwerkingen: Door integrale zorg te bieden, werd de kans op ongewenste bijwerkingen met 47% verminderd bij patiënten met DMT2 en HVZ in vergelijking met de gebruikelijke zorg.
  • Bloeddruk: Integrale zorg verbeterde de bloeddruk bij patiënten met chronische ziekten duidelijk in vergelijking met standaardzorg.

Relevantie voor beleid en praktijk

Dr. Pim Valentijn, hoofdonderzoeker van Essenburgh, legt uit: “Onze bevindingen tonen aan dat integrale zorg niet alleen de levenskwaliteit van patiënten met chronische aandoeningen kan verbeteren, maar ook het aantal bijwerkingen en sterfgevallen kan verminderen. Dit is belangrijk in een tijd waarin de zorgvraag groeit en de druk op de zorg toeneemt. De studie biedt waardevolle inzichten en praktische richtlijnen voor de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en regionale transformatieplannen. Het onderzoek vormt een solide basis voor verbeteringen in de ketenzorg in Nederland, omdat de netwerkzorg uit onze studie nog niet in de standaardzorg wordt toegepast. Hieruit blijkt dus dat er nog veel gezondheidswinst te behalen valt in de zorg voor chronische patiënten.”

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met CZ en zorggroep Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL). De volledige publicatie is gratis beschikbaar via deze link in het International Journal of Integrated Care en biedt diepgaande inzichten voor wetenschappers, zorgprofessionals en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in het bevorderen van integrale zorgoplossingen.

Over Essenburgh

Essenburgh Research & Consultancy is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen, implementeren en evalueren van innovatieve zorgmodellen. Met een focus op wetenschappelijk onderzoek en praktijkgericht advies werkt Essenburgh aan het verbeteren van de zorg.

Contactgegevens:

Dr. Pim P. Valentijn

Essenburgh Research & Consultancy

E-mail: valentijn@essenburgh.com

Tel: +31 (0)341 217101

Website: https://www.essenburgh.com/zorginnovatie/

Einde persbericht

Neem voor meer informatie contact op met bovengenoemd contactpersoon.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post DYU presenta la bicicleta eléctrica C6 PRO: Una mezcla de comodidad y rendimiento
Next post Introductie van Zoospot.nl: een nieuwe online winkel gespecialiseerd in producten voor reizen met honden en katten Gratis bezorging beschikbaar voor Benelux-landen