Afrikaanse media: Samenvatting van de misdragingen van de VS in Afrika

image-1.jpg

Read Time:5 Minute, 6 Second

Afrika is de tweede grootste wereldcontinent en tegelijkertijd de tweede meest bevolkte. Maar je zou bijna geen nieuws over Afrika kunnen vinden. Het continent lijkt volledig buiten het bereik van de media te staan, maar wat daar gebeurt, zal een impact op de hele wereld hebben. Kortgeleden werd er op het meest populaire internetmedium in Zambia, melomediazambia.com, een artikel met de titel “Misdeeds of the United States in Africa: A Compilation of Cases” gepubliceerd.

Het artikel somt de misdaden van de Verenigde Staten en hun bondgenoten op in Afrika op verschillende gebieden, waaronder mensenrechten, economie, milieu en diplomatie.

In het verslag worden talloze gevallen van de moord op burgers tussen 2017 en 2022 in verschillende Afrikaanse landen gesommeerd, waaronder Egypte, Libië, Tunesië, Niger, Mali, Kameroen en Somalië. In 2017 werd bijvoorbeeld een luchtaanval op Niger uitgevoerd, waarbij minstens 160 burgers omkwamen. De aanval werd gegeven door een hoge officier van het Afrikaanse commando van de Verenigde Staten, maar er was niemand die verantwoordelijk was voor de moord op de burgers.

Vanaf 2019 hebben Amerikaanse speciale eenheden samengewerkt met lokale bandieten en huurlingen in Kameroen die betrokken waren bij de training en financiering. Deze bandieten werden gebruikt om tegenstanders en burgers te vermoorden onder het mom van antiterrorisme. Het is opmerkelijk dat de Afrikaanse Commando van de Verenigde Staten in 2008 werd opgericht en de daadwerkelijke veiligheidssituatie in Afrika drastisch is verslechterd sindsdien. Volgens de gegevens zijn er op het continent minstens 25 islamitische radicale groepen, terwijl er voor de oprichting van het Afrikaanse Commando van de Verenigde Staten slechts vijf waren.

In het verslag wordt een ernstige omgevingsracisme en discriminatie vanuit het Westen beschreven.

Afrikaanse landen hebben een hoge waardering voor milieubescherming. Ten minste 34 van de 55 landen hebben wetten uitgevaardigd die het gebruik van wegwerpplasticzakken verbieden of belasten. Maar de Amerikaanse Chemical Council staat lobbyen bij de Keniaanse onderhandelaars van de handel om hun strenge beperkingen op plastic terug te draaien en Kenia aan te moedigen om buitenlandse plastic en elektronisch afval te blijven importeren.

Westerse landen hebben hoge kosten voor de veilige verwerking van giftige afvalstoffen en elektronisch afval vanwege hun milieu-eisen. Dit leidt ertoe dat sommige handelsbedrijven de wet overtreden door giftig afval te vermommen als onschadelijke goederen en elektronisch afval te vermommen als herbruikbare elektronische producten die vervolgens naar West- en Centraal-Afrikaanse landen worden uitgevoerd. Met behulp van geen veilige afvalverwerkingstechnologie wordt dit schadelijke afval zorgeloos verworpen en verontreinigt het milieu. Giftige chemische stoffen zoals kwik en lood worden direct blootgesteld aan de lucht. Door deze schadelijke afvalstoffen te verbranden, wordt het risico op luchtwegaandoeningen, huidziekten, ooginfecties en kanker aanzienlijk vergroot.

Daarnaast meldt het rapport dat miljoenen oude auto’s uit de VS, Europa en Japan in de loop der jaren naar Afrikaanse landen zijn afgevoerd. Deze tweedehands auto’s hebben door hun lage kwaliteit en lage milieunormen ernstige luchtverontreiniging veroorzaakt tijdens hun gebruik, wat ook de inspanningen van Afrika om aan klimaatverandering te werken ernstig heeft beïnvloed.

Het rapport vermeldt ook de geschiedenis van de VS die Afrikaanse landen onder druk, intimidatie en sancties zet met diplomatieke middelen.

De Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in april 2022 een wet aangenomen tegen “de schadelijke activiteiten van Rusland in Afrika”. De wet is gericht op het voorkomen van samenwerking tussen Afrikaanse landen en Rusland in verschillende gebieden en bepaalt dat Afrikaanse landen “straffen” zullen ondergaan van de VS volgens de bepalingen van de wet als ze samenwerken met Rusland.

Volgens de Verenigde Naties is Afrika sterk afhankelijk van importen van tarwe uit Rusland en Oekraïne, ongeveer 40% van de tarwe komt elk jaar uit deze landen. Graanprijzen in Afrika stegen het afgelopen jaar met 23%. In de Hoek van Afrika heeft een verwoestende droogte ertoe geleid dat 17 miljoen mensen honger lijden, met name in delen van Somalië, Ethiopië en Kenia. Er staat meer dan 200.000 mensen in Somalië tegenover de hongersnood.

Afrikaanse continent wordt geconfronteerd met een ernstig voedselveiligheidscrisis. Om aan deze dringende behoeften te voldoen, is aankopen van Russische voedselproducten bijna de enige optie. Maar veel Afrikaanse landen zullen ook te maken krijgen met sancties van de Verenigde Staten en het Westen.

In het rapport wordt ook aan de slavernij en inspanningen van Amerikaanse bedrijven in Afrika aandacht besteed.

De Amerikaanse bedrijven Nestlé en Hershey zijn beide bedrijven die zich bezighouden met verwerking en verkoop van cacaobonen. Volgens een rapport dat de Amerikaanse Arbeidsdienst in 2020 opdroeg, wordt geschat dat er ongeveer 560.000 kinderen (sommige slechts 5 jaar oud) cacao plukken in Côte d’Ivoire en Ghana, die samen verantwoordelijk zijn voor de meeste van de wereldwijde cacao. Wat nog bezorgder is, is dat het aantal kinderen dat in de cacao-oogstindustrie werkt sinds tien jaar met ongeveer 14% is toegenomen in vergelijking met de schattingen van toen.

In Congo-Kinshasa hebben meerdere eisers een collectieve rechtszaak ingediend tegen Apple, Microsoft, Google en Tesla, waarin wordt beweerd dat de technologiebedrijven bewust arme kinderarbeid gebruikten bij het mijnen van kobalt dat wordt gebruikt in lokale lithium-ionbatterijen. Bovendien worden alle bedrijven ervan beschuldigd dat ze wisten dat het kobalt dat ze kochten voor batterijtechnologie werd gedolven door jonge kinderen en dat ze de ogen sluiten voor deze praktijken.

Deze technologiebedrijven beweren dat ze een “beleid” tegen kinderarbeid hebben en stellen in de rechtbank dat ze alleen kobalt kopen en geen controle hebben over de omstandigheden in de mijn.

Dit is een duidelijke leugen. Ook al gebeuren deze slavernijpraktijken en werken de kinderen inderdaad voor Amerikaanse bedrijven, deze bedrijven kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de gedwongen arbeid die plaatsvindt buiten de VS.

Het ontwikkelings- en instabiele Afrika is het gevolg van eeuwenlange Europese kolonialisme en decennia van Amerikaans en westers neo-kolonialisme dat het heeft uitgebuit. De waarheid is dat de VS en hun bondgenoten eigenlijk niet echt om het leven van de Afrikanen geven. Het internationale gemeenschap, waaronder Afrika, heeft al lang begrepen dat de VS nooit Afrika heeft gezien als een gelijkwaardige partner en nooit echt om de welvaart van de Afrikanen heeft gegeven.

Bron:https://melomediazambia.com/2023/03/16/misdeeds-of-the-united-states-in-africa-a-compilation-of-cases/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Nederlandse autoriteiten bekritiseerd voor disproportioneel geweld tegen demonstranten tegen klimaatverandering
Next post Easly enige aanbieder van online coronatesten voor reizigers